Over de
GreenCademy

Over de GreenCademy

De Greencademy is als hoveniersopleiding ontstaan vanuit een samenwerking van verschillende, goed aangeschreven hoveniersbedrijven uit het hele land in reactie op een tekort aan aanstormend talent in dit veelzijdige vak. Onze vakbekwame hoveniers willen hun expertise en passie voor dit eeuwenoude ambacht op een nieuwe, frisse manier overbrengen aan studenten. Daarom is onze opleiding modern en flexibel opgezet. Zo geven wij onze studenten de vrijheid die past bij deze tijd, zodat zij al hun ambitie en creativiteit in de vrije buitenlucht kwijt kunnen. 

Wij zijn er voor de havisten (niet-leerplichtigen) die niet meer in de schoolbanken willen zitten, voor de doeners die gemotiveerd zijn het maximale uit zichzelf te halen en ook voor de hogeschool drop-outs die de langdradige theorie wel gehad hebben en liever volop bezig zijn met leren en geld verdienen! In ieder geval zijn studenten van de GreenCademy niet meer leerplichtig en willen ze wat ánders.

Wij zijn er ook voor het mooie hoveniersvak, waar vraag en aanbod op dit moment baangarantie biedt en waar heel veel specialisten staan te popelen om hun passie en ervaring door te kunnen geven. Onze leerbedrijven voldoen aan hoge kwaliteitseisen en hebben de bevlogen leermeesters die hun enthousiasme overbrengen en de student in verkorte tijd vakkundig opleiden tot groenspecialist.

Dat het hoveniersvak een uitdagend en veelzijdig vak is dat vraagt om brede, actuele vakkennis weten wij uit jarenlange ervaring. De vakmensen van de GreenCademy geven die kennis en passie graag door aan studenten! Studenten die op hun beurt op een dynamische en flexibele manier leren hoe ze een expert worden op het gebied van groenbeheer, bodemgesteldheid, duurzaamheid, klimaat, ecosystemen, materiaalsoorten en de natuur als geheel, maar óók van ICT, innovaties, techniek, elektriciteit, domotica en machineonderhoud. 

De Greencademy levert kwaliteit, passie en aandacht door goede kwalificaties te stellen aan hoveniersbedrijven die zich als leerbedrijf bij de opleiding willen aansluiten. Wij zetten het zogenaamde Meester-Gezel principe in: net als vroeger willen wij het echte ambacht en de liefde voor het ambacht doorgeven aan de volgende generatie. We laten waardevolle, oude kennis niet verloren gaan en leren de student daarnaast ook alles over de innovatie en groei binnen het hoveniersvak. De steeds complexere projecten van een hovenier vragen om mensen die graag met hun handen én hun hoofd werken!

De student van nu krijgt bij ons een dynamische leeromgeving op de smartphone, studeert in zijn eigen tijd en krijgt in de praktijk één op één les van een ervaren leermeester. In die combinatie -met salaris en onder intensieve begeleiding en daarnaast het volgen van aantrekkelijke en op maat gemaakte online (video)lessen- wordt de GreenCademy-student versneld opgeleid tot een zelfstandig groenspecialist.

Veelgestelde vragen studenten

Wat je verdient als hovenier is erg afhankelijk van ervaring, leeftijd en het bedrijf waar je terechtkomt. De meeste hoveniersbedrijven hanteren het CAO Hoveniersbedrijf. Er wordt uitgegaan van een 37-urige werkweek. Andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden die goed geregeld zijn, zijn je pensioen, vakantiedagen en reiskosten. Daarnaast is er voldoende ruimte voor opleidings- en doorgroeimogelijkheden en zijn er vrijdagmiddagborrels.

Je kunt een reguliere MBO opleiding volgen, om een erkend diploma te behalen.
Bij onze hoveniersopleiding de GreenCademy leer je via het Meester-Gezel-principe. Hier leer je direct het vak van de leermeester, óp de werkvloer. Daarnaast leer je de theorie via videolessen. De GreenCademy is een hybride opleiding, waarbij je geen erkend diploma ontvangt, maar wel een waardevol certificaat, wat een goede referentie is in de groenbranche.

Als hovenier ben je vrijwel de gehele werkdag in de buitenlucht te vinden. Lekker in de natuur aan het werk, dat is een stuk relaxter dan de hele dag achter een bureau op kantoor zitten. Naast dat werken in de buitenlucht heel leuk is, heeft het ook een veel gezondheidsvoordelen. Buiten zijn werkt stress verlagend, de buitenlucht maakt je gelukkiger, het ondersteunt je lichaam en weerstand (vitamine D) en de natuur verbetert je hersenfunctie.

Tevens zijn de werkzaamheden heel divers, zoals het snoeien en knippen van struiken en bomen, het aanleggen van vijvers, het planten van bloemen en bomen, het bestraten van tuinpaden en terrassen en het zetten van schuttingen en overkappingen en nog veel meer.

Naast veel afwisseling in je werkzaamheden, is er ook veel afwisseling in de werkplek. Zo ben je de ene week bezig met het opknappen van een particuliere tuin en de week erop ga je aan de slag met een aanleggen van een bedrijfstuin. Deze variatie zorgt ervoor dat geen werkdag hetzelfde is en dat houdt het werk als hovenier zo leuk. En er zijn volop mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Als je het leuk vindt om je te specialiseren in een specifieke richting, dan kun je via je werkgever vaak een cursus of training volgen.

Natuurlijk wil je werkgever dat jij een top hovenier wordt, graag draagt hij alle kosten in samenwerking met de GreenCademy. Mocht echter blijken dat je het minder leuk vindt dan gedacht kan je binnen twee maanden kosteloos opzeggen. Blijkt dat je na een jaar wilt stoppen betaal je € 1.500,- terug aan opleidingskosten. De werkgever en de GreenCademy nemen de overige opleidingskosten op zich.

Yes, bij de GreenCademy kan je zelfs je rijbewijs halen! Hoe mooi is dat! Wil je dit doen via je werkgever, géén probleem. Hij regelt dit graag met je en betaalt onder voorwaarden alle kosten.

Theorie-examen mag je maximaal 2x doen. Dit moet met twee vingers in je neus kunnen toch?

  • Je rijlessen worden volledig betaald. Mocht je echter binnen een jaar na het behalen van je rijbewijs willen stoppen dan betaal je dit volledig terug.
  • Wil je na een jaar stoppen, betaal je 50% terug.
  • Wil je na 2 jaar stoppen, betaal je 25% terug.
  • Wil je na 3 jaar stoppen is het rijbewijs volledig van jou.

Bovenstaande geldt ook voor het behalen van je E-rijbewijs.

Veelgestelde vragen bedrijven

De toetsing vindt plaats door internetonderzoek. Fijn hovenierschap is hierin de belangrijkste norm. Groenvoorzieners is echter niet onze doelgroep.

Eigen website en activiteit op social media geven een goed beeld van een bedrijf die zichzelf serieus neemt en goed in de markt staat. We zijn kritisch want de GreenCademy moet wel het verschil maken.  Bij twijfel wordt er via collega’s nagegaan wat voor type bedrijf het is.

Een Meesterhovenier (coach) moet gemotiveerd zijn om anderen op te leiden en zelf alle vakmanschap beheersen die hiervoor nodig is: Meester-Gezel-principe. Het kunnen ook meerdere ‘Meesters’ zijn binnen een bedrijf, zoals een aanleg- óf onderhoudshovenier. De type tuinen die door een bedrijf worden aangelegd zijn vooralsnog maatgevend voor het vakmanschap dat binnen het bedrijf aanwezig is. De GreenCademy moet met de aangesloten bedrijven het verschil maken.

De eerste groep studenten zijn aan de slag, verspreid over verschillende hoveniersbedrijven in het land.  De GreenCademy blijft werken aan de naamsbekendheid en het imago van de sector, want we willen graag een landelijke dekking. Dat kunnen wij als GreenCademy niet alleen, dit moeten we samen doen. Uiteindelijk verwachten wij in 3 jaar tijd een gedegen opleiding neer te zetten die studenten opleidt tot kwalitatieve zelfstandige groenspecialisten.

Ons uitgangspunt is dat een studenthovenier niet verder dan ca. 20 km van zijn werk wil wonen. Dus ca. 40 km wordt de straal van de ‘bedrijfsdichtheid’. Het bedrijf dat het dichtst bij de woonplaats van de student gevestigd is, zal de eerste keuze krijgen. Overigens kunnen bedrijven ook zelf studenten aanmelden.

Het bedrijf bepaalt de geschiktheid. Zij moeten er óók een goede medewerker aan hebben. Wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden, dan zullen ook de opleidingskosten door de Greencademy worden geretourneerd.

De GreenCademy geeft geen erkend diploma af. Is de medewerker goed, dan wil iedereen deze in dienst hebben, ongeacht papiertje. Het gaat om de kennis en de kunde en niet om een diploma. Wil iemand naar een HBO opleiding doorstromen, kan hij/zij daar zelf altijd voor kiezen. Middels een HBO 21+ toelatingstoets kun je worden aangenomen bij een HBO-instelling.

Deze deelnemers hebben zich al aangesloten bij het nog steeds groeiende Gilde

Antwan Tuin Totaal

Rhoon, Naaldwijk

BK Tuinen

Apeldoorn, Deventer

De Siertuin

Middenmeer

Farwick Groenspecialisten

Enschede

Geerlings Tuinen

Noordwijkerhout

Hendriks Hoveniers

Didam

John Koomen Tuinen

Wognum

Jor Garden Hoveniers B.V.

Naaldwijk

Meker Tuinen

Nijkerkerveen

Outlook Groenprojecten

Grafhorst

Roald Tuindesign

Moerkapelle

Van der Tol

Amsterdam, Berkel & Rodenrijs, Odijk

Van Duren Groenservice

Panningen

Van Haneghem Tuin en Landschap

Heiloo

Vier Seizoenen Buiten

Echt

Weverling Groenproviders

Monster