Nog geen idee wat je wil worden? 

Opleiding tot hovenier |
Werken & leren

Perfect voor doeners die willen verdienen terwijl ze leren en gelijk iets bijdragen. Ons unieke programma laat je werken en leren combineren, zowel online als in de praktijk. Begin morgen en maak direct een verschil in de groene sector!
 • Start:
  Dagelijks
 • Certificaat:
  GreenCademy (volledig) 
 • Locatie:
  Online & werkgever
 • Opleidingsduur:
  24 maanden
Write your awesome label here.

Flexibel leren

Ervaar de perfecte balans tussen werken en leren in het groen. Jouw opleiding vormt zich naar jouw leven voor maximale flexibiliteit.

Geen studiekosten

De gehele opleiding betaald door de werkgever. Een unieke kans om zonder zorgen jouw carrière in de buitenlucht te beginnen.

Direct verdienen

Start direct met verdienen tijdens je hoveniersopleiding. Combineer leren en werken en zet de eerste stap in vakmanschap.

Van passie naar professional

Studeren? Al die theorie, het leren, de vele schriftelijke opdrachten en examens. Een opleiding in die vorm is niets voor jou. Jij bent een doener en wilt aan de slag maar ook iets bijdragen. Geld verdienen en gemotiveerd worden om het maximale uit jezelf te halen. Dingen leren waar je écht iets aan hebt. Maar voor jou is vrije tijd ook belangrijk. Klopt dat? Dan is de hoveniersopleiding bij de GreenCademy zeker iets voor jou. Geld verdienen, fijne collega’s, hard werken, een uniek vak leren én online studeren. En dit allemaal tegelijk. Het allermooiste: je kunt morgen beginnen!

Bij de GreenCademy zit je niet in een collegezaal. Je leert alles in de praktijk bij een hoveniersbedrijf bij jou in de buurt. Daarnaast heb je toegang tot de unieke online Academy. Daar vind je al het video lesmateriaal. Als je niet langer leerplichtig bent, kun jij direct de opleiding tot hovenier volgen, wanneer en waar jij wilt. Toetsing vindt plaats in de praktijk en via online examenmomenten.

Heb je na 2 jaar alles doorlopen? Dan ontvang je een certificaat van de GreenCademy en kun je officieel aan de slag als hovenier. 

Hoe ziet een dag als hovenier eruit?

Geen dag is eigenlijk hetzelfde; het hoveniersvak is ontzettend breed, maar dit ga je allemaal leren bij de GreenCademy. Om je een beeld te geven van een dag als groenprofessional: rond 6:45 uur meld je je bij het hoveniersbedrijf. Hier hoor je met welke leermeester je gaat meelopen en wat er op het programma staat. Dit kan of het aanleggen van een nieuwe tuin zijn of het onderhouden van een bestaande. Ondertussen leer je alles over onder andere bouwkunde en timmerwerk, verhardingen, (be)planten, ziekte en plagen, materiaalkeuzes, meet methoden, dak- en geveltuinen, gazon, vijvers etc. etc. Tussendoor is er uiteraard genoeg tijd voor een goede kop koffie en gezelligheid met collega’s. Rond 16.00 uur zit de dag erop en rijd je terug naar het hoveniersbedrijf.

In de avond of in het weekend bekijk je één of meerdere instructievideo’s van de GreenCademy om zo je kennis te vergroten.

Kortom: Je leert je theorie online, deze kun je samen met je leermeester direct toepassen in de praktijk. Hoe sneller je leert, hoe eerder je volledig mee kan werken als aanleg- of onderhoudshovenier.

De voordelen op een rijtje

 • Leren wanneer jij het wilt.
 • Geen vakken waar je niets mee hebt.
 • Werken en leren in de buitenlucht. Ervaar de vrijheid!
 • Mogelijkheid voor het behalen van je VCA (Veiligheid Certificaat Arbo).
 • Rijbewijs halen via de GreenCademy (zie voorwaarden).
 • Fitness doe je al tijdens het werk. Geen sportschool abonnement meer nodig.
 • Je leert van de beste vakmannen in de branche.
 • Salaris vanaf de eerste dag dat je start.
 • Gewaardeerd worden door collega's en klanten.
 • De opleiding wordt volledig betaald door je werkgever (zie voorwaarden).

Zij gingen je voor

Write your awesome label here.
Write your awesome label here.

Veelgestelde vragen

Wat verdient een hovenier?

Wat je verdient als hovenier is erg afhankelijk van ervaring, leeftijd en het bedrijf waar je terechtkomt. De meeste hoveniersbedrijven hanteren het CAO Hoveniersbedrijf. Er wordt uitgegaan van een 37-urige werkweek. Andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden die goed geregeld zijn, zijn je pensioen, vakantiedagen en reiskosten. Daarnaast is er voldoende ruimte voor opleidings- en doorgroeimogelijkheden en zijn er vrijdagmiddagborrels.

Welke opleiding moet je volgen om hovenier te worden?

Je kunt een reguliere MBO opleiding volgen, om een erkend diploma te behalen. Bij onze hoveniersopleiding de GreenCademy leer je via het Meester-Gezel-principe. Hier leer je direct het vak van de leermeester, óp de werkvloer. Daarnaast leer je de theorie via videolessen. De GreenCademy is een hybride opleiding, waarbij je geen erkend diploma ontvangt, maar wel een waardevol certificaat, wat een goede referentie is in de groenbranche.

Waarom zou ik hovenier worden?

Als hovenier ben je vrijwel de gehele werkdag in de buitenlucht te vinden. Lekker in de natuur aan het werk, dat is een stuk relaxter dan de hele dag achter een bureau op kantoor zitten. Naast dat werken in de buitenlucht heel leuk is, heeft het ook een veel gezondheidsvoordelen. Buiten zijn werkt stress verlagend, de buitenlucht maakt je gelukkiger, het ondersteunt je lichaam en weerstand (vitamine D) en de natuur verbetert je hersenfunctie.Tevens zijn de werkzaamheden heel divers, zoals het snoeien en knippen van struiken en bomen, het aanleggen van vijvers, het planten van heesters en bomen, het bestraten van tuinpaden en terrassen en het zetten van schuttingen en overkappingen en nog veel meer. Naast veel afwisseling in je werkzaamheden, is er ook veel afwisseling in de werkplek. Zo ben je de ene week bezig met het opknappen van een particuliere tuin en de week erop ga je aan de slag met een aanleggen van een bedrijfstuin. Deze variatie zorgt ervoor dat geen werkdag hetzelfde is en dat houdt het werk als hovenier zo leuk. En er zijn volop mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Als je het leuk vindt om je te specialiseren in een specifieke richting, dan kun je via je werkgever vaak een cursus of training volgen.

Wordt de opleiding volledig betaald door de werkgever?

Natuurlijk wil je werkgever dat jij een top hovenier wordt, graag draagt hij alle kosten in samenwerking met de GreenCademy. Mocht echter blijken dat je het minder leuk vindt dan gedacht kan je binnen twee maanden kosteloos opzeggen. Blijkt dat je na een jaar wilt stoppen betaal je € 1.500,- terug aan opleidingskosten. De werkgever en de GreenCademy nemen de overige opleidingskosten op zich.

Kan ik mijn Rijbewijs halen via de GreenCademy?

Yes, bij de GreenCademy kan je zelfs je rijbewijs halen! Hoe mooi is dat! Wil je dit doen via je werkgever, géén probleem. Hij regelt dit graag met je en betaalt onder voorwaarden alle kosten.
Theorie-examen mag je maximaal 2x doen. Dit moet met twee vingers in je neus kunnen toch?
 • Je rijlessen worden volledig betaald. Mocht je echter binnen een jaar na het behalen van je rijbewijs willen stoppen dan betaal je dit volledig terug.
 • Wil je na een jaar stoppen, betaal je 50% terug.
 • Wil je na 2 jaar stoppen, betaal je 25% terug.
 • Wil je na 3 jaar stoppen is het rijbewijs volledig van jou.
Bovenstaande geldt ook voor het behalen van je E-rijbewijs.

Onderwijs waar de student centraal staat

Ik geloof in een nieuwe manier van onderwijs waar de student weer centraal staat en vakkennis snel en effectief aan de jongere generatie wordt aangeboden. Dát is de reden waarom ik met mijn ruim 35 jaar ervaring als ‘vakidioot’ en idealist met de GreenCademy ben gestart.
Write your awesome label here.
Leermeester hovenier geeft uitleg aan aspirant-hovenier over beplantingsplan tijdens praktijkles.

Op de hoogte blijven?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

We houden je op de hoogte!