Cursisten

Bedrijven

Wat verdient een hovenier?

Wat je verdient als hovenier is erg afhankelijk van ervaring, leeftijd en het bedrijf waar je terechtkomt. De meeste hoveniersbedrijven hanteren het CAO Hoveniersbedrijf. Er wordt uitgegaan van een 37-urige werkweek. Andere aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden die goed geregeld zijn, zijn je pensioen, vakantiedagen en reiskosten. Daarnaast is er voldoende ruimte voor opleidings- en doorgroeimogelijkheden en zijn er vrijdagmiddagborrels.

Welke opleiding moet je volgen om hovenier te worden?

Je kunt een reguliere MBO opleiding volgen, om een erkend diploma te behalen. Bij onze hoveniersopleiding de GreenCademy leer je via het Meester-Gezel-principe. Hier leer je direct het vak van de leermeester, óp de werkvloer. Daarnaast leer je de theorie via videolessen. De GreenCademy is een hybride opleiding, waarbij je geen erkend diploma ontvangt, maar wel een waardevol certificaat, wat een goede referentie is in de groenbranche.

Waarom zou ik hovenier worden?

Als hovenier ben je vrijwel de gehele werkdag in de buitenlucht te vinden. Lekker in de natuur aan het werk, dat is een stuk relaxter dan de hele dag achter een bureau op kantoor zitten. Naast dat werken in de buitenlucht heel leuk is, heeft het ook een veel gezondheidsvoordelen. Buiten zijn werkt stress verlagend, de buitenlucht maakt je gelukkiger, het ondersteunt je lichaam en weerstand (vitamine D) en de natuur verbetert je hersenfunctie.Tevens zijn de werkzaamheden heel divers, zoals het snoeien en knippen van struiken en bomen, het aanleggen van vijvers, het planten van heesters en bomen, het bestraten van tuinpaden en terrassen en het zetten van schuttingen en overkappingen en nog veel meer. Naast veel afwisseling in je werkzaamheden, is er ook veel afwisseling in de werkplek. Zo ben je de ene week bezig met het opknappen van een particuliere tuin en de week erop ga je aan de slag met een aanleggen van een bedrijfstuin. Deze variatie zorgt ervoor dat geen werkdag hetzelfde is en dat houdt het werk als hovenier zo leuk. En er zijn volop mogelijkheden om je te blijven ontwikkelen. Als je het leuk vindt om je te specialiseren in een specifieke richting, dan kun je via je werkgever vaak een cursus of training volgen.

Wordt de opleiding volledig betaald door de werkgever?

Natuurlijk wil je werkgever dat jij een top hovenier wordt, graag draagt hij alle kosten in samenwerking met de GreenCademy. Mocht echter blijken dat je het minder leuk vindt dan gedacht kan je binnen twee maanden kosteloos opzeggen. Blijkt dat je na een jaar wilt stoppen betaal je € 1.500,- terug aan opleidingskosten. De werkgever en de GreenCademy nemen de overige opleidingskosten op zich.

Kan ik mijn Rijbewijs halen via de GreenCademy?

Yes, bij de GreenCademy kan je zelfs je rijbewijs halen! Hoe mooi is dat! Wil je dit doen via je werkgever, géén probleem. Hij regelt dit graag met je en betaalt onder voorwaarden alle kosten.
Theorie-examen mag je maximaal 2x doen. Dit moet met twee vingers in je neus kunnen toch?
  • Je rijlessen worden volledig betaald. Mocht je echter binnen een jaar na het behalen van je rijbewijs willen stoppen dan betaal je dit volledig terug.
  • Wil je na een jaar stoppen, betaal je 50% terug.
  • Wil je na 2 jaar stoppen, betaal je 25% terug.
  • Wil je na 3 jaar stoppen is het rijbewijs volledig van jou.
Bovenstaande geldt ook voor het behalen van je E-rijbewijs.

Hoeveel tijd moet ik per week besteden aan mijn studiepakket en hoe lang duurt de gehele cursus?

De geschatte studietijd voor onze cursussen bedraagt ongeveer 2 tot 4 uur per week. Dit is echter een schatting en kan variëren afhankelijk van persoonlijke leersnelheid en de manier waarop je de stof verwerkt. De totale studieduur van het pakket is ongeveer 6 maanden.

Aan welke eisen moet een hoveniersbedrijf voldoen?

De toetsing vindt plaats door internetonderzoek. Fijn hovenierschap is hierin de belangrijkste norm. Groenvoorzieners is echter niet onze doelgroep.

Eigen website en activiteit op social media geven een goed beeld van een bedrijf die zichzelf serieus neemt en goed in de markt staat. We zijn kritisch want de GreenCademy moet wel het verschil maken. Bij twijfel wordt er via collega’s nagegaan wat voor type bedrijf het is.

Waar moet een leermeester aan voldoen? Moet deze ervaren zijn in aanleg én onderhoud? Wordt er een toetsing gedaan?

Een leermeester (coach) moet gemotiveerd zijn om anderen op te leiden en zelf alle vakmanschap beheersen die hiervoor nodig is: Meester-Gezel-principe. Het kunnen ook meerdere ‘Meesters’ zijn binnen een bedrijf, zoals een aanleg- óf onderhoudshovenier. De type tuinen die door een bedrijf worden aangelegd zijn vooralsnog maatgevend voor het vakmanschap dat binnen het bedrijf aanwezig is. De GreenCademy moet met de aangesloten bedrijven het verschil maken.

Zijn er al studenten beschikbaar?

De eerste groep studenten zijn aan de slag, verspreid over verschillende hoveniersbedrijven in het land. De GreenCademy blijft werken aan de naamsbekendheid en het imago van de sector, want we willen graag een landelijke dekking. Dat kunnen wij als GreenCademy niet alleen, dit moeten we samen doen. Uiteindelijk verwachten wij in 3 jaar tijd een gedegen opleiding neer te zetten die studenten opleidt tot kwalitatieve zelfstandige groenspecialisten.

Hoe wordt de verdeling van studenten over de bedrijven geborgd? Als er meerdere bedrijven in één regio zijn, wie ‘krijgt’ dan de student?

Ons uitgangspunt is dat een studenthovenier niet verder dan ca. 20 km van zijn werk wil wonen. Dus ca. 40 km wordt de straal van de ‘bedrijfsdichtheid’. Het bedrijf dat het dichtst bij de woonplaats van de student gevestigd is, zal de eerste keuze krijgen. Overigens kunnen bedrijven ook zelf studenten aanmelden.

Wie bepaalt / hoe wordt bepaald of een student binnen 3 maanden wel / niet geschikt is?

Het bedrijf bepaalt de geschiktheid. Zij moeten er óók een goede medewerker aan hebben. Wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden, dan zullen ook de opleidingskosten door de Greencademy worden geretourneerd.

Na afronding wordt een diploma van de GreenCademy afgegeven. Is dit een erkend diploma?

De GreenCademy geeft geen erkend diploma af. Is de medewerker goed, dan wil iedereen deze in dienst hebben, ongeacht papiertje. Het gaat om de kennis en de kunde en niet om een diploma. Wil iemand naar een HBO opleiding doorstromen, kan hij/zij daar zelf altijd voor kiezen. Middels een HBO 21+ toelatingstoets kun je worden aangenomen bij een HBO-instelling.